"Голямата опасност в този живот са хората, които искат да променят всичко… или нищо.”

...за вярата, за авторитета, за разбирането на Бога, за смирението...
Публикувано на:
March 22, 2024

Преди няколко седмици в предаването „Панорама” гостува писателят Владимир Зарев. Говореше за вярата, за авторитета, за разбирането на Бога, за смирението. Неговите думи ми се сториха познати, разбираеми, усетих ги някак с „корема си”. От тогава насам синхронностите ме срещат свръх-интензивно с хора и обстоятелства,  „разчоплящи”  темата за смирението и примирението. Ето какво сподели писателят:

"Има разлика между смирение и примирение. Примиреният човек е слаб и объркан. Върху него е упражнено насилие. Изборът е взет от някой друг, вместо от него. Смиреният човек прави избор сам за себе си. Той прави опит да се откаже от навярно най-ценното,  което  всеки от нас желае  - да влияе на околния свят. Смирените хора – истински смирените хора са много малко. Смиреният човек е смел, свободен, излъчва особен духовен възторг и в някакъв смисъл (поне духовно),  е ненакърним и недосегаем. Смирението  е опит да постигнем съвършенство... много труден и сложен опит. За да успее човек да се смири, той трябва да има упование - упованието на Вярата."

Не е далече времето, в което аз слагах знак за равенство между понятията "примирение" и "смирение". Знам, че тези две думи са синоними и за много други хора. Наскоро в съзнанието ми за първи път изплуваха фрагменти от книгите на Карлос Кастанеда, на когото не обърнах особено внимание в ученическите си години. Прочетох няколко от тях, защото... ами защото всички говореха за него по онова време. Явно твърде рано в живота си бях посегнала към неговите книги... твърде рано, за да схвана посланието и наместя вложения в тях смисъл - към онзи момент.

Но, нашето подсъзнание действително е нещо невероятно и необятно - складира всяка информация, преминала през сетивата ни – без да си даваме сметка за това. И Слава Богу, защото иначе бихме полудели от количеството. Подсъзнанието държи на склад всеки бит информация постъпила в нас, грижливо и ревностно я съхранява и когато (ако) сме готови, ни осигурява достъп до нея. За първи път, чак сега, „припознах” думите на Кастанеда. През всичкото време, това знание е било в мен, дремело е, зреело е, избуявало е, докато вътрешното ми зрение не го е регистрирало и осъзнало. Много пъти съм чела, чувала и попадала на подобни идеи за приемането на реалността и смирението, но Кастанеда е бил първоизточникът... този, към когото имам сантимент, емоция и "чуваемост"... първият, който е посял или активирал семето на това знание. А както знаем всяко първо и последно "нещо" са най-живи в личната ни реалност. Точно неговите книги са били стартовия спусък, за да разбера не само с ума си, но и да усетя "нещата" с клетките си.

Една от най-важните брънки в този процес на узряване, всъщност са хората и ситуациите, с които те среща или сблъсква животът. Всички ние обичаме или мразим онези, които в някаква степен са отражение на самите нас. Трябва да признаем (колкото и да не ни се иска), че ние човеците приемаме лично всичко, което се отнася до нас, въпреки зовът на мъдреците, да не приемаме нищо лично. Ако нещата, обаче, не са лични - няма да ни интересуват. Нито пък ще ни учат. Борбата с Егото е доживотна, но в последна сметка Егото е най-хитрият и компетентен учител, когото имаме на разположение. И както казва самият Кастанеда:

"Егоманията е истински тиранин. Трябва да полагаме непрестанни усилия, за да я свалим от трона й."

С днешна дата неговите думи имат нов прочит за мен:

„Да бъдеш недостъпен, означава да докосваш пестеливо света около себе си. Да се тревожиш, значи да станеш достъпен, неразумно достъпен. А щом започнеш да се тревожиш, ти се вкопчваш във всичко само от отчаяние; а вкопчиш ли се, сигурно е, че ще се изтощиш или ще изтощиш всеки или всичко, в което си се вкопчил."
"...Воинът приема съдбата си, каквато и да е тя, с пълно смирение. Той приема смирено себе си такъв, какъвто е, не като повод за самосъжаление, а като живо предизвикателство. На всеки от нас му е нужно време, за да разбере това и да го изживява пълно. Смирението на воина не е смирение на просяк. Воинът пред никого не свежда глава, но и не допуска никой да свежда глава пред него. Просякът от своя страна непрекъснато пада на колене и ближе подметките на всеки, който му се струва по-горен от него; но в същото време иска от по-нискостоящия от него да ближе неговите подметки."

Вчера за първи път си направих "Хюмън Дизайн карта" и получих кратък анализ. Това, което най-силно ме впечатли, беше следното: „винаги слушай корема си, доверявай се на неговите сигнали, научи се да ги разпознаваш. Там е всичко което ти е нужно - цялото необходимо знание. Умът ти е  просто един асистент, който преработва тази информация по достъпен начин. Цялата ти мощ е в корема - от там извира силата ти, знанието, вдъхновението, истината за теб, за другите, за света. Не е нужно да воюваш, да се доказваш, да променяш външната реалност. Довери се, смири се и пусни тази сила да трансформира по естествен начин онова, което се нуждае от промяна. Тази мощна сила ще те води и показва къде и как да влагаш енергията си... ти само й откликвай ”

Впечатлих се не толкова от казаното (защото съм го усещала на някакво ниво, без да мога да го дефинирам), а от момента в който това се случва. Темата за смирението, през която упорито преминавах последните седмици и месеци, нямаше да е завършена без тази синхронност.

В една терапевтична сесия няколко дни преди това, аз отново говорех за смирението, а човекът срещу мен за съвършенството. В ума ми веднага изплува допирателната на тези две понятия, направена от В. Зарев: „смирението е опит да постигнем съвършенство”. Опитах да обясня на този човек, че смирението не е свързано непременно с бездействие, въпреки, че повечето хора слагат равенство между тези две понятия. Смирението е призовано в онази молитва, която всички знаем, но рядко „чуваме”:

"Господи, дари ме със спокойствието да приемам нещата, които не мога да променя, с куража да променям тези, които мога и с мъдростта да правя разлика между двете. Амин."

Твърде често ние не сме се примирили в душата си с непроменими факти - мястото където сме родени, родителите които имаме, тяхното възпитание и отношение, подигравките на съучениците, неглижирането от учители и други значими авторитети... Носейки в себе си тази непримиримост ние воюваме с всичко и всички, които ни напомнят за "несправедливостта", проявена към нас от съдбата.

Цял живот, дълбоко в себе си, ние човеците обичаме и едновременно с това воюваме с образите на онези хора, които са ни довели на тази земя. Опитваме се да останем лоялни към тях заради живота, който са ни дарили, но ги наказваме, водим битки с тях, бунтуваме се (пасивно или активно - зависи от личността ни), заради властта, която те са имали над нас, тогава когато сме били най-слаби, зависими, уязвими и беззащитни. Може би така сме устроени - никога не прощаваме на онези, които са били свидетели на собствената ни слабост... може би защото не можем да простим на себе си слабостта. В крайна сметка борбата отново е със самите нас:

„Само като воин човек можe да оцелее по пътя на знанието. Защото изкуството на воина е уравновесяването на ужаса, че си човек, и чудото, че си човек”.

Поради това сме способни едновременно да обичаме и да мразим. Ето защо търсим, нуждаем се, уповаваме се и зовем Създателя, когато сме слаби и уязвими... и забравяме за него, когато се чувстваме добре. Не защото сме неблагодарни, а  защото искаме да забравим всичко и всеки, свързани с моментите на нашите слабост, болка и уязвимост.

Ето какво казва Карлос Кастанеда:

„Знаем, че нищо не може да кали духа на воина така, както предизвикателството да си има работа с не-възможни хора, имащи власт”.

Клопката е там, че докато не осъзнаем, че воюваме с миналото и с човешката си природа, няма как да победим истински в настоящето... защото отдаваме силата си на призраци, а те са в друго измерение и време. Разбира се, можем да постигнем победа, но на много висока цена - нашето здраве, окованата ни душа, или дори живота ни, в името на който се борим.

Рецептата на Карлос:

„Нещата не се променят. Човек просто променя начина, по който ги вижда, това е всичко.”

Фотокредит: cha.lt / stickam.jp / yentucamino / homeoart-bg.com / banditblog.com

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...