Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....
Публикувано на:
April 21, 2024

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света. Снимката, която най-силно ме сграбчи, беше запечатала емоционалния диалог между две женски ръце. Докато гледах фотоса усетих онова, което са прозрели големите познавачи на човешката душа:  най-силно крещят натрупаните мълчания.

Авторът на въпросната снимка "Ръцете на Джорджия О'Кийф" се казва Алфред Щиглиц. Той е считан за човека, утвърдил фотографията като изкуство. Това, което ме впечатли повече от самата снимка дори, и заради което всъщност пиша този текст, е цитат на същия фотограф, поместен в края на статията. Щиглиц казва следното: „Искам да ви обърна внимание на най-голямото заблуждение за фотографията - терминът "професионална" се използва за успешни, по общо мнение снимки, а терминът "любителска" - за неудачните. Но почти всички велики снимки се правят и винаги са се правили от хора, следвали фотографията в името на любовта и съвсем не в името на успеха. Терминът "любител" предполага човек, работещ в името на любовта, затова общоприетата класификация очевидно е грешна." (http://highviewart.com/articles/view/846)

Мисля, че това е валидно за всички възможни сфери на човешката дейност. Общоприетите класификации и разбирания за това, що е то профи и що любител, са твърде повърхностни и ограничаващи. Факт е, че когато сме професионалисти, ние неизбежно ставаме условни – очакваме заплащане и признание. Така е устроен светът – за добро или зло. Ето защо ми звучи много логично казаното от фотографа... може би действително най-изчистената и автентична форма на труд е ЛЮБИтелството. Защото преди всичко става дума за силна вътрешната мотивация, финна сетивност и любов. Най-помагащите в духовен и емоционален план личности, които аз познавам, нямат дипломи по психология.

Давам си сметка, че в днешно време е рядкост да се реализира всеизвестната препоръка на Конфуций: "Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си". Въпреки тази обективна понякога невъзможност да превърнем страстта си в професия - имайте хобита, правете онова, което душата и сърцето ви жадуват, творете и ЛЮБИтелствайте! Много от клиентите, влизащи в www.e-therapy.bg имат един основен проблем: срамуват се, не смеят, не започват, омаловажават и подтискат своите вътрешни интереси и способности... дори са забравили какво обичат да правят и какво ги вдъхновява. Понеже се сравняват с профитата и смятат, че няма смисъл. Вярват, че ще станат за посмешище, ако започнат да снимат, шият, танцуват, пишат, рисуват, спортуват, преподават… можете сами да допълните списъка. Този отказ е голяма грешка! В него се съдържа смисълът на фразата "да изоставиш себе си".

А как да изпълним другото разпространено клише "бъдете себе си"? Започнете от хобитата, защото ЛЮБИтелските дейности са пътните артерии към душата.

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...