Когато любовта втаса... (сп. "Прическа и стил")

Зарята, светлините и еуфорията от естествения наркотик, произвеждан от мозъка ...
Публикувано на:
April 21, 2024

За пореден път в кабинета - мъж и жена. Обичат се. Имат бебе. Имат дом. Имат пари. Искат развод.

Подозират, че любовта си е отишла. Безвъзвратно.

- Как установихте това - питам аз?

- Нямаме време един за друг – казват те в един глас.

- ТИ нямаш време за мен. Дори не ме докосваш – уточнява той.

- Нямам сили да угаждам на всички... – проплаква тя.

- Искам си жената! И аз съм тук, освен детето! – виква той.

- Просто искам да се наспя - нищо друго! – едва чуто проговаря тя.

Казват, че бракът е единствената хазартна игра, благословена от църквата. И действително, свързването на двама души под влияние на най-бурната и най-измамната страст – влюбването, и изискването към тях да се закълнат, че ще останат в това възбудено, мимолетно и изтощително състояние, докато смъртта ги раздели, е меко казано рисковано начинание.

Зарята, светлините и еуфорията от естествения наркотик, произвеждан от мозъка по време на влюбване, бързо изчерпва своите дeпа. Настъпва сблъсъкът с реалността, който спуква крехкия биохимичен мехур на все още незрялата заедност. Младоженците започват уплашено да се чудят, къде и защо дезертираха пеперудите, населяващи вътрешното им пространство!? Без тях им е пусто, сиво, делнично и някак страшничко.

В един момент идва осъзнаването, че бракът е вид любов, на която се случват и още някои неща, приличащи по-скоро на гъсеници, отколкото на красиви и ефирни пеперуди. Вярно, повечето хора ги предупреждаваха, даваха съвети и пророкуваха, че няма да е лесно... но нали любовта повдига планини и за нея няма невъзможни неща?!

За жалост съветите и предупрежденията не работят – особено преди брака и твърде рядко по времето му. Евентуално чак след него. Ето защо лорд Честърфийлд е казал, че по въпросите на религията и брака не дава никога съвети, тъй като не иска да носи отговорност за нечии страдания в този свят или в отвъдния.

Факт е, че за да има успешен брак, само любов не стига. Бракът е институция, а съпрузите са главните администратори трудещи се в нея. Тази „бюрократична”  служба е с работното време:  24 часа в денонощието  – 7 дни в седмицата. Нужна е последователност, търпение, толерантност и екипни умения. Защото бракът е екипна игра и стиковката е най-важна. Особено, когато тимът се разраства с нови "играчи". Това е моментът, в който противно на общите схващания, че децата скрепяват отношенията, идва поредният шок и подозрението - „май любовта си е отишла”. Промяната, новите роли, тежките отговорности и умората отдалечават партньорите. Поредната „копка” в оформящата се пропаст между тях е направена.

Ето тук са важни съветите и знанието – знанието, че това е естествен етап, който ще отмине. Но само в случай, че брачните партньори осъзнаят, че трудностите, проблемите и охладняването не са равни с липса на любов, а са симптом на адаптация, пренастройване и борба за оцеляване в променените условия на функциониране.

Всичко в живота е подвластно на цикличност. Не е възможно, нито логично, да очакваме, че в любовта съществуват само пикове. Любовта „облечена” в брак създава сигурност, но тази сигурност не е вързана само с договора, упълномощяващ, че човекът на документа е твоя собственост. Защото този договор не върви с гаранционна карта. Договорът е преди всичко акт на отговорност, за която повечето съпрузи не са готови. Ето защо, съюзът често бива прекратен преждевременно, преди изтичане на упоменатия пред свидетели срок на годност: "докато смъртта ги раздели".

И парадоксално - не липсата на любов е причината за това. Казват, че да живееш с човека, когото обичаш е така трудно, като да обичаш човека с когото живееш.

Истинската любов е НЕ тази, която издържa дълги години раздяла, а тази, която издържа дълги години близост.

Борислава Крендева за сп. "Прическа и стил"

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...