Нова Година. Животът продължава. Събудете душите си!

Въпреки, че ние - съвременните "кибритопродавачи” сме заместили обикновения кибрит...
Публикувано на:
March 22, 2024
из „Малката кибритопродавачка”
“То запали нова клечица. Видя се седнало под великолепна коледна елха. Тя беше още по-голяма и по-бляскава от елхата, която бе видяло през стъклената врата на богатия търговец миналата Коледа. По зелените клонки горяха хиляди свещички и отгоре я гледаха пъстри картинки, като онези, дето украсяват витрините на магазините. Малкото момиченце протегна нагоре и двете си ръце и... кибритената клечка угасна. Многобройните елхови свещички се издигаха все по-високо и по-високо. То видя, че това бяха всъщност ясните звезди. Една звезда падна и остави дълга огнена линия след себе си.”

Въпреки, че  ние - съвременните "кибритопродавачи” сме  заместили обикновения кибрит с модерни запалки и всякакви уреди, доставящи топлина, въпреки че телата ни са защитени и осигурени, душите ни изстиват бавно и постепенно.  Вътрешният ни термометър може да отчете покачване по своята скала само чрез пълноценен човешки контакт и емоционална близост. А как да бъдем близки с друго човешко същество, когато така сме се отдалечили от самите себе си?!

Нямате си никого, страхувате се от обвързване, изоставени сте, далеч сте от приятели и роднини или се чувствате самотни сред хората около вас? На всеки може да се случи и никой не е застрахован, особено във времена на тежка несигурност, отчужденост, конкуренция и  размити ценности.

Но,  има някой, който никога няма да ви изостави и винаги ще бъде с вас - до последната клечка! Това си самият ТИ. Тялото на малката кибритопродавачка  от приказката на Андерсен не оцеля, но тя спаси своята душа. Припалвайки клечка след клечка, стоплена от истински важните моменти в живота си, тя успя да се усмихне на най-ценното, което никой и нищо не можеше да й отнеме. Напук на лютата зима: „Момичето отново драсна една клечка до стената. Наоколо всичко блесна и в светлината се яви баба й, така ясна, сияйна, мила и благословена.”

Запалете в себе си многобройните "клечки" на радостите, любовите и успехите от "кибрита" на своя живот. Нека този пламък освети лицата на хората, с които сте били щастливи, дори и вече да не са около вас. Благодарете им за безценните моменти, които сте получили от тях. Простете им страданието, което  някога са Ви причинили и пуснете миналото да си отиде! Всичко което сте преживели - и добро и мъка, е Вашето богатство! То ще ви помогне да продължите силни и уверени напред към Новата година и новите хора в живота Ви  -  заредени с "кибрит", пълен с искрици божествена светлина и топлина.

(Борислава за списание "Прическа и стил")
Фотокредит:
prikazno.com / lookatme.ru

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...