Новите начала и една опърпана Коледна елха

Според статистиката това е най-празнуваният имен ден в България...
Публикувано на:
April 21, 2024

Ивановден е.

Според статистиката това е най-празнуваният имен ден в България. Уикипедия твърди, че бива отбелязван от около 174 хиляди души у нас. Според традициите, ивановият ден е и death line-а, до който трябва да се разделим с Коледната си елха.  И също по БГ традиция, най-вероятно, повечето от нас ще сторят това в този последен момент... или пък ще оставят елхата да се разпадне, постилайки си сама своята погребална зелена мантия.

Има нещо потискащо в това да разваляш Коледна елха. Та нали само до преди няколко седмици красивото дръвче беше символът на раждането, на чудесата и на новите начала? Сякаш прерязвайки невидимата магическа лента на Новата година навлизаш в нов свят, в не обетована земя. Искаш и вярваш, че започваш на чисто с решимостта да постигнеш онези важни неща, които не успя да започнеш в изминалите понеделници, нови седмици и месеци на старата година. Украсявайки своята Коледна елха си казваше: "сега ще е различно – Новата година е по-силна от всички пропуснати обикновени дни, пред които поставях стартовото блокче на целите си."

И въпреки, че успя да се изстреляш, един-два пъти, от маркираните с надписи „трябва да...” стартови блокчета, не достигна нито веднъж до финалните ленти. Успокояваше себе си вътрешно: „добре де – ще го направя утре или следващия понеделник, или другия месец. Ако ли пък не, винаги стои големият старт, голямата засилка - Новата година. В крайна сметка - родени сме за големи  дела - ще ги започваме на големите дати!”  Важно е символика да има.

Та, така... мина първата седмица на Новата година и магията отлетя отново за Лапландия да кове и опакова нови мечти. А вълшебната коледна украса вече отлежава за догодина по тавани и килери. Остана опърпаната Коледна елха.

Днес на Ивановден някои ще празнуват, а други ще се разделят със символа на новия си живот. Такива са нещата - радостта и тъгата пребивават заедно. Преди да седнете на празничната трапеза и преди да изхвърлите елхата, огледайте зеленият килим от нападали иглички – ТЕ СА елхата. Вашето вълшебно дръвче е нищо без своите многобройни иглички. Годината е празна без своите 365 дни.

Мъдрите хора казват: „Дреболиите правят щастието и нещастието в човешкия живот”.  Не съдете за изживения ден по реколтата, която сте събрали, а по семената, които сте посели през този ден.

Честито на именниците!

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...