Охранителната система на психиката

Вчера Гугъл отбеляза с една от своите супер идейни картинки 119-та ...
Публикувано на:
March 22, 2024
Ана Фройд

Вчера Гугъл отбеляза с една от своите супер идейни картинки 119-та годишнина от рождението на Ана Фройд - единственото от децата на Зигмунд, което тръгва по стъпките на великия си баща. И тя, подобно на децата на гениалните хора, не успява да достигне свръх надарения си родител, но намира своята значима ниша, доразвивайки и обогатявайки неговите идеи. З.Фройд пръв поставя въпроса за защитните механизми на психиката, но дъщеря му ги систематизира и нарича като такива. Защо е толкова съществена темата за защитните механизми, когато говорим за човешката психика? Няма човек, който да не ги използва. Най-интересното и сложното при охранителната система на психиката е, че тя действа в огромна степен неосъзнато. Всеки човек използва характерен за личността си репертоар от психологични защитни механизми. Появата им може да бъде само епизодична, като реакция на травматични събития и въздействия върху психиката. Но някои от тях могат да се превърнат и в част от структурата на личността. Така или иначе, защитните механизми се откриват както в нормалното психично развитие, така и при патологични състояния.

Защитните механизми

са инструменти за управление на реалността - както външната, така и вътрешната. Те няма как да бъдат разбрани извън психоаналитичната теория и нейната постановка за структурата на психиката, изградена от То, Его и Суперего - сили, които са в постоянна динамика. Темата е много широка и дълбока, но най-общо, защитните механизми, както подсказва и самото им име, са защитни, точно за да ни предпазват от болезнени и заплашителни ситуации, идващи от вътрешни конфликти или външни заплахи, свързани с нашето функциониране. Защитните механизми на Его-то охраняват човека от прекомерна тревожност и трудна за понасяне действителност. Краен резултат на защитните механизми е винаги някаква форма на изкривено възприемане на реалността. Това означава, че всеки човек редактира по някакъв начин на суровата действителност, а всяка редакция е форма на заблуждение. Ето защо, всеки живее в свой собствен редактиран свят и споровете за ГОЛЯМАТА ИСТИНА, са несъстоятелни. Всеки има своята авторска истина и няма универсална такава.

Съображенията,

определящи избора на конкретен защитен механизъм от даден човек, не са напълно изяснени. Анна Фройд казва, че е възможно едни механизми да са насочени преди всичко към париране на сексуалните импулси, а други - към агресивните. Възможно е едни средства за защита да се активират само когато други, по-базисни, не са успели да свършат работата си. Възможно е също така видът на използвания защитен механизъм да се определя изключително от равнището, до което е достигнало развитието на психичния апарат на човека. Не рядко едно и също поведение при различни хора може да бъде обяснено чрез различни механизми. Освен това често механизмите се използват в комбинация. Огромното разнообразие от прояви на човешкото поведение прави всяка една класификация на защитните механизми непълна и неточна.

В терапевтичния процес и личностовото израстване на човек, целта не е да се премахнат защитните механизми (това е нереалистично), а да бъдат доведени до съзнанието, да се запознаем с тях, да ги опознаем, както и да направим замяна на незрелите, остарели и нефункционални защити с други - по-адаптивни и по-зрели "инструменти" за справяне с реалността.

Фотокредит: Google.com

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...