Оплакването, без което не можем. А дали е така?

Ако пък късметът сполети някой друг или нещата му се получават с лекота и рогът на изобилието се изсипва върху чуждата глава...
Публикувано на:
March 16, 2024
На чужд гръб и 100 тояги са малко

Но ако по собствената ни гърбина заиграе и една пръчка дори, светът тутакси се превръща в несправедливо и злонамерено място.

Ако пък късметът сполети някой друг или нещата му се получават с лекота и рогът на изобилието се изсипва върху чуждата глава, отново се гневим и оплакваме, че Бог не е раздал правилно картите: „С какво го е заслужи той, а не аз?!“

Вярно е, че се ръководим от стремежа към удоволствие и избягване на болката, но не бихме могли да поемем всичките благини на този свят, както и не е възможно да се спасяваме винаги от дискомфорта и болката. Ще ни се налага (като минимум) да понасяме успехите и радостите на другите хора, а би било висш житейски пилотаж ако се научим да се наслаждаваме на чуждия успех.

Също така ще ни е крайно необходимо да изтърпяваме личната си болка без всеки път да „идва краят на света“, както и да не оставаме безучастни и нечувствителни към чуждата.

Първичната, мигновена реакция на факта, че ни е застигнала трудна, болезнена или неприятна ситуация, е универсална за всички ни: „Не може да бъде!“ И това е защитна реакция на психиката. До тук добре.

Следват други монолози в главата, които също са защитни за психиката, но от отговорите, които си даваме зависи как и с какво продължаваме напред: „Защо ми се случва това?! Защо точно на мен?!“

Но колко хора достигат да си зададат следния въпрос: "А ЗАЩО НЕ НА МЕН?"

Ако ще се случва на някого нещо неприятно, защо винаги трябва да е на някой друг, а не на самите нас?

Удивително рационални сме в интерпретацията на това, което се случва на другите като не го считаме за кой знае какво: „Но, защо правиш такъв проблем от това? Просто го приеми и продължи.“ Но ставаме удивително емоционални ако болката е за наша сметка. Тогава положението изцяло се променя.

Не е трудно да си оптимист когато всичко върви както го искаш, трудно да е запазиш дух, когато нещата се провалят.

Станали сме безобразно разглезени - не обичаме неудобството, мразим компромисите, не искаме да чакаме за нищо, не желаем нищо да бъде трудно, не издържаме на никаква болка и когато не получаваме нещата както ние ги очакваме, става много трудно да не започнем да се оплакваме. А какво оплакват хората - смъртта.

Много трябва да внимаваме с навика да се оплакваме, защото рискуваме да се превърнем в професионални оплаквачи на собствения си “погребан“ живот.

Фотокредит: paramahamsachidananda.org

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...