Жена на ръба на нервната криза

Тя стоеше пред мен и се плацикаше в кална локва от самосъжаление...
Публикувано на:
March 22, 2024

История с "предизвестен край"

Тя стоеше пред мен и се плацикаше в  кална локва от самосъжаление. Имаше една мечта – той да се върне при нея. Искаше да спасява връзката си. Трескаво се питах -  любовите могат ли да се спасяват?! Но още по-тревожен въпрос пареше и зачервяваше мозъка ми: ТРЯБВА ли да се спасяват любовите? Та, нали всички мистици, философи, езотерици и всякакви гениални умове твърдят, че любовта е всичко, че тя е СПАСИТЕЛЯТ? Кой или какво може да я спаси, когато тя се разпада, агонизира или просто си тръгва? Ако няма нищо друго над нея, ако тя е Източникът, ако тя е всемогъща, следователно нищо и никой не би могъл да я върне. Освен самата любов.  Казват, че нищо лъжливо и илюзорно не съществува в природата. Само истинското остава.

Напоследък, обаче, чета също по разни книги, че всеки един от нас си създавал собствен  свят - подобно на холограма. Нещо повече - светът бил огромна холограма. Е, как тогава тези измислени от нас светове, свързвайки се,  могат да създадат истинска любов?! Или любовта също е илюзия, или в най-добрият случай трае 3 години.

Точно толкова беше оцеляла любовта на тази жена, досущ като извадена от книжното пророчество на  Фредерик Бегбеде. Гледах това изкривено от емоционална болка лице и от мен си тръгна всякакво съмнение. Вече знаех със сигурност – душата боли повече от тялото. Исках да й кажа нещо умно, да я успокоя, да я облекча.  Не успявах да го измисля. Загубата й беше тежка - макар и илюзорна. Нали  можеш да загубиш  само онова, което никога не е било твое? Сетих се за фантомната болка. Нямаш вече крайник, а той те боли, сърби и мозъкът ти вярва, че си е там – на място. Същото е и с любовта. Истинска или не, когато я ампутират от нас тя продължава да „съществува” и ние отказваме да  я пуснем... за да не осакатеят душите ни.

Тогава тя ми каза:

- Никога повече няма да обичам.

Изведнъж ми просветна:

- Освен ако не започнеш на обичаш себе си – отвърнах аз, излизайки рязко от вътрешния си монолог.

Тя ме погледна така, сякаш ме виждаше за първи път. Срещнах спокойно нейния небесно син поглед, замъглен от страданието и безпомощността. Усмихнах се и казах:

- Ако имаш достатъчно любов за себе си, сърцето ти никога няма да остане празно, осиротяло и студено.  Дори когато хората, които обичаш по една или друга причина отнесат със себе си любовта, която са ти дарявали, в теб ще остане достатъчно, за да продължиш напред без тежки "осакатявания".

Тя помълча няколко минути обмисляйки чутото. Виждах как рови  в ума си за аргументи „против”, в опит да защити своето страдание и безпомощност:

- Но, аз не съм егоист, че да обичам  себе си повече от някой друг! Без него аз съм НИКОЙ! - проплака тя.
- И с него си била „никой” – просто временно си заемала чужда самоличност. Докато не се намериш и не се заобичаш, няма как друг човек да го направи вместо теб. Всеки твой партньор ще усеща бездънната яма, която трябва да запълва и тази непосилна задача ще го принуждава да бяга от теб. Ако искаш да имаш истинска връзка, ще ти се наложи да останеш насаме със себе си, да влезеш в контакт със същността си, да я опознаеш и приемеш.
- Но, самотата е ужасно нещо – най-страшното на този свят - почти фалцетно изпищя тя.
- Знаеш ли – отвърнах аз – голямо нещастие е, да се чувстваш самотен и изоставен  в собствената си компания. Тогава да си САМ, е доживотна присъда. Самотата става твоят най-омразен съкилийник, до когото си лягаш нощем - объркан, празен и уплашен.  Докато винаги търсиш или чакаш някой да запълва вътрешното ти пространство, никога няма да отвориш вратите на собствената си Вселена. Самотата може да даде време и място за изцерение на душата.

Фотокредит: idntimes.com

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...