На много се научихме от книгите, но на още повече – от собствените грешки

Продължиш ли да живееш с идеята, че грешката е най-страшното нещо, неизбежно ще парализираш живота си...
Публикувано на:
April 20, 2024

Ot “Зеленият път” до “електрическия стол” на перфекционизма

...фрагмент от терапевтична сесия
-  Искам да съм перфектна. Грешките ме ужасяват и отвращават. Ако не съм убедена, че мога да свърша нещо по идеалния начин, изобщо не се захващам.
-  С какво се занимаваш напоследък? Kакви проекти си захванала?
-  Нищо не правя. Нищичко! Отлагам постоянно, страх ме е да действам... чувствам се парализирана и физически и идейно. Не съм правила нищо смислено месеци наред… дори и изпълнението на простите битовизми ме кара да се чувствам некадърна и некомпетентна. Не мога да повярвам - правя елементарни, тъпи грешки… не се понасям вече!
-  Продължиш ли да живееш с идеята, че грешката е най-страшното нещо, неизбежно ще парализираш живота си. Очакването да се пазиш на всяка цена от грешки и провали, е най-тежката присъда, която някой може да си лепне сам. Казват, че човек, който никога не греши, е грешка на Природата. Така наречените "грешки" са безпогрешна и безценна информация, която ни прави по-подготвени, смели и осъзнати. Позволи си да правиш грешки - дай им вътрешна зелена светлина, за да не се налага да изминаваш ежедневно "зеления път" на перфекционизма, в края на който те очаква високо волтовата прегръдка на „електрическия стол”.

Страхът от грешка е сам по себе си най-голямата грешка.

„Зеленият път“ е изключителна книга на Стивън Кинг (екранизирана от Франк Дарабонт), която пречиства духа и емоциите от плесента на всекидневието и неговите дребнави проблеми… Осъдените на смърт обитатели на затвора “Колд Маунтийн” кръщават коридора, водещ към електрическия стол “Зеленият път” заради цвета на линолеума, с който е постлан...

Фотокредит: "The green Mile"

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...