Празници – еднодневки

Денят на жената, на майката, на любимата...
Публикувано на:
April 21, 2024

8 Март - женският празник.

Денят на жената, на майката, на любимата. Няма лошо – нека има повече поводи за приповдигнато настроение и специални моменти. Обичам празниците, макар че точно този тип ролеви чествания ми се струват леко абсурдни. Отбелязваме рождените дни, смъртта, определени значими събития и случки в точен календарен ден, фиксиран от съдбата и историята. Празнични напомняния веднъж в годината, че сме жени, мъже, деца, бащи, майки, някак внушават идеята за еднократност. И много се е изписало и изговорило за това, че за да изразим любовта, уважението, вниманието, загрижеността, женствеността, човечността и т.н. не е нужно да се юрваме да го правим "както трябва“ (каквото и да означава това) в един единствен  ден.

Разбира се и аз, като повечето хора, цял ден поздравявах истерично важните жени в моя живот. Честитях с опрян в челото тефтер, воден прилежно от чувството ми за вина. Там, черно на бяло, досадната секретарка - Гузността, беше записала всички дни, в които не се обадих на тези значими за мен жени, всички забравени рождени дни, подаръците без повод, които не им направих, времето което не им посветих, както и пропуснатите моменти, в които не им споделих, че ги обичам и колко са важни за мен.

Излиза, че тези еднодневни празници

не са така абсурдни, както ми се струва и както арогантно смятам, че не се отнасят за мен. Очевидно човешката ни природа ги изисква - дати, забодени в календара (от който не сваляме очи) да ни напомнят поне веднъж в годината кои (какви) сме и кого (какво) имаме в живота си. Честит празник на всички жени!

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...